afbreken stadsmoestuin JunboStadmoestuin bij de Jumbo wordt afgebroken.

20-10-2017

Zoals iedereen wellicht heeft gezien ligt de stads-moestuin er verlaten bij. We hebben afscheid moeten nemen van de tuin omdat de gemeente andere plannen heeft met dit gebied. Natuurlijk wisten we van te voren dat, dit zou gaan gebeuren. Het pand moesten we al eerder verlaten en dit betekende ook direct het einde van onze activiteiten in de tuin.  Wel was er nog de mogelijkheid om de gezaaide groenten en kruiden er uit te scheppen en op een andere plek te hergebruiken.

Natuurlijk vinden we dit erg jammer, maar we denken toch te hebben laten zien, wat er mogelijk is met een tijdelijk braakliggende plek. Natuurlijk was er commentaar zo hier en daar. Mensen willen altijd allemaal iets anders. Echter ten tijden van de crisis; toen we de tuin(en) startten, was er geen geld en geen zicht op de herbestemming van de grond. Uitzichtloosheid was voor veel mensen orde van de dag. Eetbaar Lelystad en Broedplaats ‘t Lapp hebben gemeend het heft in eigen handen te nemen en met toestemming en een kleine bijdrage uit de subsidiepot en sponsoring van de Urban Green Store de tuin te maken en beschikbaar te stellen voor het publiek.  Daarnaast, het voorbeeld willen geven voor een ieder die daar gevoelig voor is en aan wil(de) sluiten of ook een tuin wilde starten in zijn of haar eigen woonwijk. In het tweede jaar werden wij als Lapp opgemerkt door stichting DOEN, die ons beloonden met een prachtige subsidie! Dat zien wij tot op de dag van vandaag nog als een mooi compliment. Daarnaast hielpen zij met hun hele team een dag mee in de tuin.

Gelukkig werd er door veel mensen dankbaar gebruik gemaakt van de groenten, kruiden en de leuke bankjes. Ook de omliggende ondernemers hadden er zo een klein amateurparkje bij waar een ieder gezellig kon zitten in het zonnetje. Wij danken de vrijwilligers die onder de bezielende leiding van Eerke en Jolanda Sijsling hebben meegeholpen met de opbouw van deze tuin. Als alle materialen er uit zijn gehaald, zal de gemeente het gebied gaan gebruiken voor de herbestemming.  Wat dat precies gaat worden is nog niet helemaal duidelijk. Wel kunnen we zeggen dat, dat gedeelte van de Gordiaan gedeeltelijk gesloopt gaat worden waardoor er meer ruimte komt voor horeca en de doorloop naar het plein. Mooi om te zien wat er bereikt kan worden met een paar mensen die weigeren passief te zitten wachten tot er iets gebeurt en kijkt naar eigen invloed. We krijgen een leukere en mooiere wereld om ons heen die niet altijd alleen maar om geld draait. Gevoel hebben voor je medemens en invloed uitoefenen waar dat kan zijn speerpunten die onze broedplaats en Eetbaar Lelystad drijven. En het leuke is nu, wanneer je de tv aandoet, dit steeds meer een trend aan het worden is en dat is nou precies wat we willen bereiken!

Broedplaats ‘t Lapp en Eetbaar Lelystad werken nog steeds mee aan een culturele en duurzame stad op andere locaties en hebben nog flink wat plannen die we momenteel nog aan het uitwerken zijn.  Op onze tijdelijke locatie op Maerlant 8 kun je terecht voor leuke workshops, muziek , cabaret en nog veel meer!  Heb je zelf ideeën voor een leuke workshop, dan kan je ook bij ons terecht. Mail naar info@hetlapp.nl . Wij helpen graag mee om je ideeën vorm te geven. Abonneer je op de nieuwsbrief (helemaal onderaan de pagina) of kijk in onze agenda.

Tot slot: Enkele van de bakken van Eetbaar Lelystad werden gedoneerd aan de Kluswinkel en hergebruikt in een wijk bij de Zuiderzeelaan.  Heb je zelf een idee om een moestuin te beginnen in je eigen wijk, of in je eigen tuin kijk dan voor tips op www.eetbaarlelystad.nl of www.eetbaarnederland.nl .  

We hebben ook een Facebookpagina. Contact opnemen met mij mag ook. Ik weet welke kanalen te bewandelen om e.e.a. in gang te zetten.

Hartelijke groet namens iedereen!

Norma Karmelk